Poslanka dr. Jasna Murgel začela z omizji po Sloveniji: Zavzemam se za zgodnjo in enotno podporo otrokom s posebnimi potrebami

V Mariboru je potekala prva izmed okroglih miz po Sloveniji, kjer poslanka SMC dr. Jasna Murgel z gosti predstavlja zakonsko ureditev zgodnje obravnave otrok s posebnimi potrebami. Njen predlog je konec junija podprlo 68 poslank in poslancev. Enotnost in velika podpora parlamentarnih strank jo navdaja z optimizmom, da je to področje mogoče urediti. »Namen predloga je obstoječe pomoči v Sloveniji povezati v enoten sistem, pri čemer se osredotoča na družino kot celoto in ne le na otroka,« je še poudarila poslanka dr. Jasna Murgel. Prisotna sta bila tudi poslanca Vesna Vervega in Ivan prelog

Gostje omizja so bili direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca prim. asist. dr. Jernej Završnik, dr. med., spec., predsednica društva Sonček – Mariborsko društvo za cerebralno paralizo Lidija Šestak Zorič, ravnateljica OŠ Gustava Šiliha Maribor Milojka Sevšek in ravnateljica OŠ Rada Robiča Limbuš Mojca Kirbiš.

Poslanka dr. Jasna Murgel je dejala, da so okrogle mize organizirane z namenom, da pridobimo mnenje civilne družbe, pretežno invalidskih organizacij in stroke tudi v lokalnem okolju: “Ugotovila sem, da je potrebno urediti sistem podpore otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam že v zgodnji fazi, torej od rojstva naprej. Določena podpora sicer že obstaja, vendar je medsebojno nepovezana in je osredotočena zgolj na otroka in ne na celotno družino.”

Temu predlogu zakona sledi vložitev dokončnega predloga zakona v državni, ki bo oblikovan glede na ugotovitve iz okroglih miz in s sejo pristojnega odbora v državnem zboru: “Zavzemala se bom, da bo zakon, katerega osnutek sta Zveza Sožitje in Zveza Sonček pripravili že pred skoraj 20 leti, dejansko sprejet v parlamentu, in da bo s tem otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam zagotovljena ustrezna večdisciplinarna in celovita podpora v najzgodnejši fazi življenja otroka s posebnimi potrebami’,” je še dodala poslanka.

p1000597-1024x768

Zgodnja obravnava otrok s posebnimi potrebami, v Sloveniji je otrok do 19 let okrog 400.000, od teh od 10 do 15% z rizičnimi dejavniki v razvoju, je zdaj razdrobljena in popredalčkana na tri resorje: zdravstvo, vzgojo in izobraževanje ter socialo. »V teh predalih se znajdemo, ko imamo otroka s posebnimi potrebami, a otroka ne moremo razdeliti na tri področja, zato potrebujemo celosten in usklajen pristop,« je pojasnila dr. Murgel in dodala, da bi bilo smiselno imeti eno institucijo, na katero bi se lahko obrnila družina, kar je ključno za razvoj otroka in hkrati tudi finančno najbolj racionalno.

Dr. Jasna Murgel je poslanka, sodnica in mati dveh otrok s posebnimi potrebami, ki iskanje rešitev na področju zgodnje obravnave otrok jemlje kot svoje življenjsko poslanstvo. »Ko enkrat sprejmeš situacijo, v katero te je postavilo življenje, moraš poiskati rešitev. Če ostaneš v tem, da je hudo, je samo še slabše,« pravi dr. Murglova. V pomoč vsem staršem otrok s posebnimi potrebami, ki se znajdejo v primežu administrativnih preprek in nepoznavanja zakonodaje, je napisala Vodnik po pravicah otrok s posebnimi potrebami in januarja lani v državnem svetu predstavila že svojo drugo, posodobljeno izdajo tega priročnika.

Sledijo omizja predvidoma 29. septembra v Kopru, 5. oktobra v Novem mestu in konec oktobra na Gorenjskem.

p1000586-1024x768