Mariborski poslanke in poslanci ter LO Maribor zadovoljni, da so uspeli s pobudo za industrijsko cono in projektom Magna

Predsednik vlade dr. Miro Cerar se je danes mudil na Občini Hoče-Slivnica, saj je želel župana in lokalno skupnost sam osebno obvestiti, da bo velikan Magna International prav v to občino preselil del svoje proizvodnje. Premier je prisotnim na sestanku povedal, da ga je o tej odlični novici danes obvestil prvi mož evropskega dela Magne Günther Apfalter.

Premier dr. Cerar je v izjavi za medije povedal, da »vlada vsak dan trdo dela na ustvarjanju dobrih pogojev za tuje investitorje v Sloveniji. Predvsem je tu ključna politična stabilnost, ki je predpogoj za vsako novo tujo investicijo. Napori vlade so se obrestovali, tako lahko po Yaskawi v Sloveniji pričakujemo še Magno Steyr«. Vlada si je za to tujo investicijo izredno prizadevala, saj je ocenila, da gre za pomembno strateško naložbo za to področje Slovenije. Vlada je zagotovila tako finančna sredstva kot zakonodajno podlago. Premier dr. Cerar je ob tem opozoril, da »vsaka nova investicija pomeni novo življenje, nova delovna mesta in dodaten zagon za Slovenijo. Posebej so tovrstne nove investicije ključne na področjih z visoko brezposelnostjo«.

“Posebej me veseli, da smo dosegli visoko raven sodelovanja med različnimi akterji. Prav to je tisto, kar Slovenija potrebuje in si želim še v večji meri videti tukaj med nami. Sodelovala ni le vlada, minister in njegova ekipa, pač pa tudi župan in poslanci, nenazadnje pa nam je pomagala tudi naša veleposlanica v Nemčiji Marta Kos in še nekateri. Skupaj smo delali za skupen cilj in uspelo nam je prepričati investitorja, da pride v Slovenijo,” je zaključil premier dr. Cerar.

Poslanci SMC in mariborski lokalni odbor so ob današnji uradni potrditvi projekta Magna v občini Hoče – Slivnica izjemno zadovoljni, saj je vlada projekt izpeljala na njihovo pobudo in z njihovo pomočjo. Skupaj z lokalnimi oblastmi jim je uspelo izpeljati projekt, ki pomeni nova delovna mesta in s tem boljše življenje ljudi ter razvoj občine Hoče – Slivnica in širšega mariborskega območja.

“Skoraj natanko pred dvema letoma smo se na ožjem sestanku v poslanski skupini na našo pobudo prvič pogovarjali o namenskem prostorskem urejanju širšega območja okoli letališča Edvarda Rusjana Maribor, ki bi omogočil poslovno-logistični razvoj. Govorili smo o strateškem pomenu lokacije, ki omogoča navezavo na avtocesto, letališče in železnico – podaljšanje proge in s tem navezavo na Cono Tezno,” je spomnila poslanka Ksenija Korenjak Kramar.

Predstavitve projekta so se takrat udeležili župani Maribora, Hoče-Slivnica, Miklavža na Dravskem polju in Rače- Fram, pa tudi predstavniki Savaprojekta, Delavske hranilnice, direktor Letališča ER Maribor, okoljskega ministrstva, ministrstvo za infrastrukturo in predstavniki Fakultete za logistiko.

Predsednik lokalnega odbora Maribor Andre Špenga, Aleš Osrajnik, poslanca Korenjak Kramar in Ivan Prelog so sodelovali pri številnih usklajevanjih, obiskih podjetij na terenu in pogovorih z institucijami, ki bi lahko prispevale h gospodarskemu preboju in razvoju Maribora z okolico.

Kanadsko – avstrijski avtomobilski velikan Magna International bo v Sloveniji zgradil nov ličarski obrat, v katerem bo delo dobilo 400 ljudi. Investicijo je danes v Hočah uradno potrdil predsednik vlade dr. Miro Cerar skupaj z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom.

Gradnja obrata v Sloveniji se bo po načrtih Magne začela v drugem četrtletju letos, ko bodo v graški podružnici, Magni Steyr, začeli sestavljati BMW serije 5 in vozilo za Jaguar Land Rover.