Odziv mariborskih poslank in poslancev SMC na poročanje medijev o znižanju sredstev MDDSZ za investicijo Doma Danice Vogrinec

Včeraj je v medijih zaokrožila novica o nepričakovanem znižanju sredstev, ki jih je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve s sklepom, pod katerim je podpisana ministrica dr. Anja Kopač Mrak iz stranke Socialnih demokratov, julija 2017 dodelilo Domu Danice Vogrinec za prenovo kuhinje in pralnice.

Investicija, ki bi bistveno izboljšala delo in življenje njenih varovancev v Domu Danice Vogrinec, osrednji mariborski ustanovi, ki skrbi za starejše ljudi, je spričo povsem nepojasnjene odločitve, ki višino državne pomoči znižuje iz poltretjega na milijon evrov, ogrozila in jo postavila pod časovni vprašaj. Ni namreč jasno, kako in kdaj bodo v Domu Danice Vogrinec lahko zaprli predvideno finančno konstrukcijo in izvedli tudi tista dela, za katera je bil že izveden javni razpis.

Odločitev ministrice dr. Anje Kopač Mrak, za katero smo – kot je zdaj zanjo že značilno – izvedeli iz medijev, ni bila šok le za vodstvo Doma Danice Vogrinec, šok je bil tudi za nas, poslanke in poslance, ki smo v rednih pogovorih z direktorjem mag. Markom Slavičem naredili vse, da bi se položaj v Mariboru izboljšal tudi v segmentu skrbi za starejše. Poleg tega gre pri namigovanju na odgovornost Vlade kot celote in Stranke modernega centra pod vodstvom dr. Mira Cerarja za politično zlorabo oblasti, saj je pod sklep ministrstva podpisana dr. Anja Kopač Mrak iz stranke Socialnih demokratov.

Če je ministrici, ki iz svoje ljubljanske pisarne očitno slabo vidi do Maribora, vseeno za posledice tako drastičnih odločitev, nam, ki v tem mestu živimo ni in ne more biti. Zato od ministrice dr. Anje Kopač Mrak zahtevamo in pričakujemo, da z direktorjem Doma Danice Vogrinec mag. Markom Slavičem sklene dogovor o ustrezni višini sofinanciranja in časovni dinamiki investicije v pralnico in kuhinjo.

Poslanke in poslanci SMC iz Maribora v Državnem zboru: Ksenija Korenjak Kramar (prvopodpisana), Bojan Krajnc, Jasna Murgel, Ivan Prelog, Branislav Rajić